trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
, Potrawy Wigilijne
składniki:
Składniki:
40 dag filetów z karpia
masło do smażenia
mąka do panierowania
Marynata:
skórka z 1 pomarańczy
olej lniany
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
szczypta kminku
1/4 szklanki soku z pomarańczy
Sos piernikowy:
2 szklanki bulionu z karpia
1 cebula
łyżka masła
szklanka wytrawnego czerwonego wina
30 dag piernika lekko podsuszonego
Makaron naleśnikowy:
jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
50 ml wody gazowanej
2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
wywar z grzybów
sól, pieprz
przygotowanie:
Przygotowanie sosu: W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito. Przygotowanie makaronu naleśnikowego: Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie karpia: Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij. Przygotowanie marynaty:Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz