piątek, 8 lutego 2013

Pierogi z podhalańskim serem górskim, malinami i sosem miętowym



Pierogi z podhalańskim serem górskim, malinami i sosem miętowym
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

składniki:

500 g mąki pszennej
wrzątek – ilość odpowiednia do wyrobienia ciasta
1 łyżka masła
sól/pieprz
wędzony ser podhalański
maliny
4 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
150 ml wino perłowego np. proseco
mięta
sok z cytryny
pieprz
świeże maliny

przygotowanie:

Z wrzątku, masła i mąki wyrób ciasto. Podhalański ser zetrzyj do miski i dodaj maliny, wymieszaj. Ciasto jak najcieniej rozwałkuj a za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde nałóż trochę farszu i uformuj pieroga. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wino z dżemem, miętą, sokiem i pieprzem. Pierogi polewaj sosem i posyp świeżymi malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz