trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
, Potrawy Wigilijne 
składniki:
Składniki:
150 g dzwonka ze szczupaka
Sos:
30 g grochu, namoczonego w wodzie przez 6 godz.
1 cebula
1 pietruszka
25 g białego chleba
2 jajka
60 g wina
6 ziarenek czarnego pieprzu
15 g imbiru
0,1 g szafranu
30 g cukru
50 g masła
0,5 g świeżo startej gałki muszkatołowej
rukiew wodna (lub inne zioło do dekoracji)
sól do smaku
przygotowanie:
Przygotowanie szczupaka: Oczyść szczupaka, pokrój w dzwonka i posól.Przygotowanie sosu: Cebulę i pietruszkę obierz i pokrój drobno. Następnie wrzuć do rondla i podsmaż na maśle. Do rondla dodaj groch i dolej wino. Dosyp szczyptę szafranu i dodaj pieprz czarny. Zetrzyj do rondla gałkę muszkatołową i imbir. Po 10 minutach, gdy groch już rozmięknie, zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 10 minut, aż szczupak będzie miękki. Wyłóż na talerz rybę, a do sosu dodaj dwa jajka. Wymieszaj sos, aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy. Dosól sos do smaku i polej nim szczupaka. Udekoruj rukwią wodną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz