czwartek, 7 lutego 2013

Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano – jabłkowym



Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano – jabłkowym
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i Pierożki , Potrawy Wigilijne  Potrawy wigilijne

składniki:

Składniki:
700 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
wrzątek do ciasta
1 kg kiszonej kapusty
100 g wędzonych śliwek
1 cebula
łyżeczka kminku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
szklanka wytrawnego wina czerwonego
1 łyżka miodu gryczanego
1/4 szklanki oleju lnianego
Sos:
1 szklanka soku z buraków
1 szklanka soku z jabłek
3 gałązki tymianku
sól
pieprz świeżo mielony
sok z połowy cytryny
4 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej

przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj. Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodaj kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smaż. Dolej wina i duś. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodaj wody i duś jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodaj oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieć ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrajaj z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Pierogi gotuj chwilę we wrzątku, osusz i przesmaż na maśle. Buraki i jabłka przepuść przez sokowirówkę. W rondelku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolej sok, dodaj tymianek i sok z cytryny. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewaj przesmażone pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz