trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania Mięsne 
składniki:
Składniki:
kapłon cały (waga ok. 1,6 kg)
Sos:
1 cebula czerwona
50 g masła
1 łyżka stołowa octu winnego
0,1 g szafranu
5 ziarenek czarnego pieprzu
10 g imbiru
pół limonki
50 g oliwek
50 g rodzynek
25 g cukru
50 g wody
sól do smaku
przygotowanie:
Przygotowanie: Kapłona zwilż olejem i posól, włóż go do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika na 2,5 godz. Przygotowanie sosu: Obetnij końcówki limonki i pokrój ją wraz ze skórką w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, przysmaż ją na patelni na maśle. Dodaj rodzynki, oliwki, szafran, limonkę, wodę i ocet winny. Dosyp cukier i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj świeżo starty imbir i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kapłona z piekarnika i odkrój od niego pierś, połóż na niej masło i dodaj pierś do sosu. Zredukuj sos o 25%, kapłona przełóż na talerz i oblej go sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz