czwartek, 7 lutego 2013

Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi



Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb, Potrawy Wigilijne  Potrawy wigilijne

składniki:

Składniki:
100 g filetu z karpia
20 g oleju
Sos:
50 g miodu pitnego trójniaka
50 g masła
10 g świeżo tartego imbiru
40 g masła
sól do smaku
50 g piernika bez skóry

przygotowanie:

Przygotowanie: Karpia połóż skórą na patelni na rozgrzany olej i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec przerzuć na chwilę, aby góra się dosmażyła. Przygotowanie sosu maślanego: Miód pitny zagotuj, dodaj zimne masło i podgrzej nie zagotowując, po rozpuszczeniu masła dodaj świeżo tarty imbir, dosól do smaku. Grzanki: Piernik pokrój na grubą kostkę ok. 1 cm, podsmaż na gorącym maśle, aż piernik się zarumieni. Po obsmażeniu odsącz na papierze. Czasem należy podsuszyć grzanki w piecu, jeśli pierniki były bardzo mokre. Na polany sosem talerz wyłóż karpia i przyozdób go grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz