trudność: łatwe
rodzaj dania: makarony , kluski
składniki:
Składniki:
350 g białego sera twarogowego
2 jajka
szklanka mąki pszennej
sól, cukier
posiekana mięta
Sos:
300 g porzeczki czarnej lub czerwonej
2 goździki
szczypta rozpuszczalnej kawy
2 ziarna kardamonu
100 ml wódeczki miodóweczki
Kompot:
letnie owoce: jabłka, młode kwaśne śliwki, brzoskwinie, agrest, porzeczka
3 łyżki miodu owocowego
przygotowanie:
Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć. Do wrzącej wody wrzucaj pocięte na kilka centymetrów kluski. Gotuj aż wypłyną. W między czasie na patelnię wrzuć porzeczki z pozostałymi składnikami i lekko gotuj, aż porzeczki się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito. Ciepłe kluski wymieszaj w misce z sosem i świeżymi listkami mięty. Owoce na kompot podziel na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą. Dopraw miodem i pozostaw na 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz